G18-0066

//G18-0066

Kirkens nordside: Middelalderkirkegård med moderne ”skulpturkirkegård”

Her tæt på kirken lå den gamle middelalderkirkegård, i græs med enkeltstående kors eller gravsten.

Den gamle kirkegård udvidedes mod vest sidst i 1800-tallet, og Jenischerne på Kalø lod i den forbindelse, og i forbindelse kapellet yderst mod vest opføre. Familien Jenischs våben kan ses på kapellets østgavl.

I 1930´erne fulgte den anden udvidelse, nu mod øst, ud i skovfogedstedets abildgård / æblehave, hvorfor udvidelsen har fået dette navn.

I 1959 blev det besluttet at standse for begravelser i den gamle middelalderkirkegård – kun hvis man har forbindelser til de gamle grave på stedet, kan man stadigvæk blive begravet her, hvilket der ses et par eksempler på. Desuden er Følle Mølle-familien Bischoffs gravsten yderst mod nordmuren bevaret.

Den gamle kirkegård blev erstattet med en meget speciel type kirkegård, efter ide af landskabsarkitekt Eivind Wad-Sørensen.

Ideen er at skabe associationer til de gamle græskirkegårde (”Datidens kirkegårde var simple og

græsklædte. Et gravsted markeredes af en jordtue, og på jorden over graven blev lagt eller sat en sten eller et kors”) og græsklædte oldtidsgravhøje, og til stensætninger og bautasten fra oldtiden.

Der er underliggende en gravplan med plads til såvel urne- som kistebegravelser. Man kan – hvis ønsket – få sit navn indhugget i en af stenenes østside. I så fald køber man en sten – stenene ejes af De Danske Stenhuggerier, afdeling i Grenaa.

Stenene, af den høje type, som kaldes for steler, er af bornholmsk granit, type ”Blå Rønne”. Der kan indhugges flere navne på hver sten, typisk ægtefælle og børn. 

Tekst: Vilfred Friborg Hansen

2023-06-04T12:43:39+02:00
%d bloggers like this: