Feldballe Kirkegård – Familien Westers gravsted
Den sorte granitplade på Westers gravsted gør indtryk med lange række af fornavne. Syv søskende døde ganske små.
Et smerteligt tab for forældrene Dorthea og Kristian Wester, hvis navne står på stenen bag ved.
Lykkeligvis kom der senere 7 børn til, men de mistede igen en søn på 29 år.
Kristian Wester var på Rønde-egnen en markant personlighed, kendt som en handelsmand, der havde arbejdet sig op fra jævne kår.
Dygtig var han på sit forretningsfelt med handel med kreaturer og navnlig ejendomme. I 1915-18 ejede han Møllerup Gods.
Da en indremissionsk vækkelse gik over Feldballe-egnen omkring 1890 med pastor Axel Busch i spidsen, blev Kristian Wester og hustru Dorthea grebet af missionsbevægelsen. Westers hjemby Kejlstrup blev snart vækkelsens centrum, og her blev egnens første missionshus opført i 1890. Familien Wester var i mange år blandt de ledende i bevægelsen.
Krisen i 1930’erne blev hårde for Kristian Wester, og han stoppede som handelsmand.
Historikeren Vilfred Friborg Hansen:
”Flere ting fascinerer ved Kristian Westers livsskæbne. F.eks. samspillet mellem handelsmanden og missionsmanden i samme person. Kunne man være en sand missionsmand og samtidig holde sin sti ren som handelsmand, hvor det jo gjaldt om altid at gøre en god handel og – populært sagt – om muligt ”snyde” modparten?
Et andet fascinerende træk ved Kristian Westers liv er forløbet fra fattigdom, hvor det måske endda kunne knibe med at skaffe mad på bordet til børnene, og til rigdommen som godsejer på Møllerup Gods. Og så ender forløbet igen i beskedne kår, da Wester må sælge Hannesminde og flytte til mere beskedne omgivelser i ”aftægtshuset” Benzonshus i Kolindsund.
Endelig var Kristian Wester som person både karismatisk og markant og har alene derved bidraget til mytedannelse omkring sin person. Stolt og selvbevidst har han været, helt givet ikke altid let at omgås for sine nærmeste, men der stod respekt omkring ham. Han havde sans for at forstå tidens muligheder, og i en tid, hvor det var både ualmindeligt og besværligt at rejse, foretog han store rejser til Norge, Tyskland, Svejts og flere andre lande. Skønt selv rundet af beskedne kår, var han på mange måder ”de store armbevægelsers” og de hurtige beslutningers mand”.
Læs mere på friborghansen.dk